Zwarte keuken met gefreesde grepen

[slideshow_deploy id=’478′]

Dít mocht een bijzondere keuken worden. Eigenlijk moest het geen keuken worden maar een meubel, dat de huiskamer van dit nieuwbouwhuis een smoel zou geven.

De opdrachtgevers waren niet eens naar de standaard meubelwinkels gegaan, maar kwamen direct naar mij. Samen bekeken we mijn favoriete materialen en kwamen we tot een paar uitgangspunten:

  • De kastrompen zouden van berkentriplex gemaakt worden, aangezien dit een leven lang mee gaat en er heel prettig mee gewerkt kan worden.
  • De grepen wilden we infrezen. Dan geldt: hoe groter het contrast tussen de plaat afwerking en het berkentriplex binnenin, hoe toffer de greep eruit zou zien. Het werd dus zwart betonplex; berkentriplex met een zwarte film erover die het triplex beschermt en waar vuil zich niet aan hecht.
  • En dan maar all the way…. Ook de lades, rompen en aanrechtblad zouden van dit materiaal gemaakt worden.

Het ontwerpen van de grepen was leuk: de plaatsing en vorm van de grepen maken zó veel uit voor het eindresultaat! Na wat experimenteren gingen we voor rechthoekige grepen aan de zijkanten van de deurtjes.

De breedte van de kastjes is een logisch gevolg van de functionele wensen: 2 brede stukken aanrecht met hiertussen het fornuis en de spoelbak. Smalle laatjes voor kruiden en doeken; brede lades voor voorraad en keukengerei.

De hoogtes van de lades kwamen voort uit de horizontale lijnen in het fornuis. Zo werd het één meubel!