Klimboekenkast

[slideshow_deploy id=’81’]

Mijn opdrachtgever wilde een mooie nieuwe boekenkast. De studeerkamer waarin deze moet komen, heeft een extra hoog, schuin aflopend plafond. Van deze hoogte wordt nu al gebruik gemaakt dmv een tussenvloertje. Er wordt een losse ladder gebruikt om dit tussenvloertje te bereiken.

Het leek mij leuk om de twee functies (boekenkast en ladder) te combineren: een klimkast! De boekenplanken kregen handgrepen, zodat je omhoog kan klimmen naar de bovenste boeken of naar het tussenvloertje. Zo hoef je geen ladder in de kamer te hebben staan én kan je de volledige hoogte van de kamer gebruiken voor de kast. (3 meter 30!)
Voor de kleur en het materiaal heb ik gekeken naar de het materiaalgebruik in de rest van het huis. Ik heb zelf het berkentriplex en ecoplex gefineerd. Hierbij heb ik de nerfrichting overal horizontaal gehouden, als tegenwicht voor de gele verticale lijnen. De “traptreden” zijn van berkentriplex, een sterk materiaal dat vanwege zijn gelaagdheid een mooie tekening krijgt op de gefreesde kanten.

Een extra wens van de opdrachtgever was het hergebruiken van onderdelen van een antieke kast. Hier komen het glas-in-lood en de greepjes vandaan.